🔹 در اوایل این هفته، سومین بانک بزرگ سرمایهگذاری دنیا (مورگان استنلی) با ارزش بازاری ۹۵ میلیارد دلار در مقالهای تحقیقاتی اعلام کرد که قیمت آتی بیت کوین میتواند به صفر دلار هم برسد، که دلیل آن را نبود ارزش ذاتی برای بیت کوین میداند. چند روز پیش تحلیلگر مورگان استنلی به نام جیمز فاوست به مشتریان و سرمایهگذاران این بانک گفته بود که تعیین ارزش فعلی بیت کوین کار دشواری است و قیمت بیت کوین میتواند روزی به صفر دلار هم برسد. وی در ادامه مینویسد:
🔘 سؤالاتی در رابطه با بیت کوین وجود دارد که پاسخ دادن به آنها دشوار است، اما بایستی به چند نکته توجه کرد.
🔘 آیا بیت کوین میتواند همانند یک پول در نظر گرفته شود؟ پاسخ منفی است. نرخ بهرهای در بیت کوین وجود ندارد.
🔘 آیا بیت کوین شبیه طلای دیجیتال است؟ شاید. اما همانند طلا قابلیت استفاده در جواهرات و قطعات الکترونیکی را ندارد. اما به نظر میرسد که سرمایهگذاران ارزشهایی را به بیت کوین نسبت میدهند.
🔘 آیا بیت کوین یک سیستم پرداخت پول است؟ بله، اما محاسبه مقیاس این سیستم پرداختکار دشواری است و هزینه تراکنش آنهم صفر و یا خیلی ناچیز است.
🔘 حجم متوسط معاملات روزانه بیت کوین تقریباً ۳۰ میلیارد دلار است (میانگین سی روز گذشته)، این در حالی است که حجم معاملات بازار ارز خارجی روزانه ۵٫۴ تریلیون دلار است.
🔘 حجم خریدهای روزانه زیر ۳۰۰ میلیون دلار است، درحالیکه حجم خریدهای روزانه با Visa تقریباً برابر ۱۷ میلیارد دلار است.
🔹 نتیجهگیری غیردقیق این تحلیلگر به مشتریان مورگان استنلی ارسالشده و میتواند نتیجه معکوسی برای بانک داشته باشد، چونکه تحلیلهای این بانک سرمایهگذاری بر اساس فرضیات غلطی تهیهشدهاند و سرمایهگذاران را تشویق میکنند که از بازار ارز رمزینه (Cryptocurrency) خارج شوند.
🔹 در ابتدا باید گفت که نبود نرخ بهره برای بیت کوین یک ویژگی خاص است، نه یک ضعف. مقدار محدود بیت کوین خود یک ارزشی برای این ارز دیجیتال است. بر اساس تئوریهای اقتصادی، اگر تقاضا برای یک دارایی افزایش یابد اما عرضه ثابت یا روند کاهشی داشته باشد، قیمت آن دارایی افزایش خواهد یافت. علت افزایش قیمت بیت کوین در هشت سال گذشته هم به خاطر ثابت بودن عرضه آن بوده است.
🔹 در اکتبر گذشته، CCN گزارشی منتشر کرده بود که در آن Mark Cuban یکی از منتقدان بیت کوین به سرمایهگذاری در این ارز دیجیتال روی آورده بود. وی معتقد بود که ایده داشتن ارزش ذاتی برای یک دارایی، ایده درستی نیست. چونکه در این صورت میتوان ارزش ذاتی تمام ارزهای اصلی و داراییهایی که در بازارهای جهانی معامله میشوند را زیر سؤال برد. “این خیلی جالب است که ارزش ذاتی بسیاری از داراییها بر اساس عرضه و تقاضا تعریف میشود. اکثر سهام شرکتها ارزش ذاتی ندارند، چونکه شما هیچ حق مالکیت یا حق رأی ندارید. شما تنها حق خریدوفروش سهام را دارید. بیت کوین همچنین وضعیتی دارد. ارزش بیت کوین بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود.”
🔹 محکوم کردن بیت کوین به خاطر نداشتن تورم و ارزش ذاتی میتواند گمراهکننده باشد و حتی میتوان به طلا و دلار آمریکا همچنین نقدهایی را وارد کرد. هم دلار آمریکا و هم طلا ارزش ذاتی ندارند. در سال ۱۹۳۳، دولت آمریکا بهطور ناگهانی استاندارد طلا را کنار گذاشت و بهجای آن اسکناس بدون پشتوانه منتشر کرد که هر اسکناس نشانگر مقدار مشخصی طلا بود. در طول زمان این نظام پولی با پشتوانه طلا شکست خورد. انتشار بیشازحد دلار که از ذخایر طلای آمریکا بیشتر بود موجب شکست این نظام پولی شد. در حال حاضر تنها دلیلی تقاضای دلار آمریکا را پشتیبانی میکند، استفاده اشخاص حقیقی و حقوقی از دلار در تراکنشهاست. بااینحال ارزش پول بدون پشتوانه میتواند به خاطر کاهش تقاضا، افت کند. درست مانند پول ونزوئلا که ارزش خود را ازدستداده است.
🔹 گلدمن ساکس و JPMorgan، دو بانک بزرگ سرمایهگذاری دنیا به استفاده از بیت کوین همراه با سایر ارزهای رمزینه روی آوردهاند. بانکهایی که نتوانند طبق جریانات فعلی پیش روند و از بهکارگیری داراییهای جدید خودداری کنند، بدون شک در مبادلات جهانی منزوی خواهند شد.
#بیت_کوین
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.