چکیده: رئیسجمهور در ابتدای گفتوگوی زنده تلویزیونی خود در شبکه یک سیما که با یک ساعت و نیم تأخیر و با حضور دو تن از مجریان صداوسیما (پوریامین و روحانینژاد) آغاز شد، از مردم به خاطر اینکه مدت مدیدی پای تلویزیون منتظر این برنامه ماندند، تشکر کرد.
واکنش روحانی به رفتار صداوسیما در تأخیر پخش گفتوگوی زنده خود
حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی بعد از سخنان ابتدایی پوریامین - یکی از مجریان این گفتوگوی زنده تلویزیونی - تصریح کرد: قبل از شروع تبریکات به مردم به مناسبت ایام مبارک فجر انقلاب اسلامی میخواهم از مردم عزیز که مدت مدیدی پای تلویزیون منتظر این برنامه بودند تشکر کنم.
وی خطاب به مجریان این برنامه گفت: خوشحال هستم که با این تأخیر، شما را امشب در این برنامه داریم.
عوامل پیروزی انقلاب، امروز میتواند عامل پیروزی مجدد ملت باشد
رییس جمهور در ادامه با تبریک فرا رسیدن دهه فجر اظهار کرد: من به روح بلند امام عزیز و همه شهدای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس درود میفرستم. انقلاب اسلامی یک معجزه بزرگ تاریخی بود. شاید سراغ نداشته باشیم که ملتی نه در برابر یک رژیم بیرحم تا دندان مسلح، بلکه در برابر همه قدرتهای جهان تنها با توان فرهنگی خود به پیروزی دست یابد.
روحانی همچنین گفت: همان عواملی که موجب پیروزی انقلاب شد، امروز هم میتواند عامل پیروزی مجدد ملت باشد. آگاهی، وحدت و فداکاری مردم در کنار راهبری فردی چون امام موجب پیروزی بزرگی شد و وقتی وحدت،آگاهی و فداکاری آمد، فیض و نصرت الهی هم خواهد بود و همان است که موجب پیروزی میشود.
وی در همین رابطه افزود: اگر امروز همان آگاهی و وحدت میان ملت و ایثار و فداکاری در کنار پرچمدار امروز انقلاب یعنی مقام معظم رهبری ادامه داشته باشد، ما پیروز صحنه مقابله با قدرتهای جهان خواهیم بود.
روحانی در ادامه با بیان اینکه از ملت ایران میخواهم که 22 بهمن امسال متفاوت با همه 22 بهمنهای گذشته باشد، اظهار کرد: گرچه همه ساله در 22 بهمن ملت بزرگ ما عظمت و حماسه آفریدند، اما امسال سال دیگری است. امسال سال حماسه سیاسی است که برای این حماسه تنها 24 خرداد شاید کافی نباشد. باید آن حماسه زمینهای شود که با حماسه حضور و فریاد و وحدت و اتحاد مردم تکمیل شود.
رییس جمهور در ادامه از همه جناحها، احزاب، تشکلها، اقوام، پیر و جوان و زن و مرد خواست تا روز 22 بهمن امسال حماسه بزرگ دیگری را بیافرینند.
برای من، صحبت با مردم مطلوب است
در ادامه مجری برنامه خطاب به رییس جمهور گفت که نزدیک به 6 ماه از آغاز به کار دولت گذشته است و امروز نیز 71 روز از مهلت 100 روزه دولت طی شده است. در این 71 روز چه کار بزرگی در کشور انجام شده است که رییس جمهور در پاسخ به وی خاطرنشان کرد: در برنامه 100 روزه اول قرارمان بر این نبود که مصاحبه بعدی در 100 روز بعد انجام بگیرد. پس از پایان 100 روز نخست دولت، لازم بود که به مردم گزارشی ارائه شود که ارائه شد.
رییس جمهور با بیان اینکه در کار خیر سرعت هرچه بیشتر مطلوب است، خاطرنشان کرد: سرعت هرچه بیشتر مخصوصا برای من، صحبت با مردم مطلوب است. هر کجا که دولت موفقیتی به دست آورده در سایه حضور، فعالیت و نظارت مردم بوده است و از این به بعد نیز این گونه خواهد بود.
وی با بیان اینکه ایام دهه فجر فرصت مناسبی برای ارائه گزارش کوتاه به مردم است، خاطرنشان کرد: در آغاز صحبتهایم از مردم بزرگوار استانهای شمالی کشور، مردم استانهای گیلان و مازندران و مردم استان کردستان و برخی دیگر از استانها که به خاطر نزول رحمت الهی با مشکلاتی مواجه بودهاند، یاد میکنم.
روحانی با بیان اینکه بارش برف در این مناطق در سالهای اخیر بیسابقه یا کم سابقه بود، افزود: در زمان کوتاه نزول نعمت الهی برای مردم این دو استان(گیلان و غرب مازندران) و سایر استانها مشکلاتی ایجاد کرد و موجب قطع برق و ایجاد مشکلات زیادی برای مردم شد.
رییس جمهور با بیان اینکه مردم در ابتدا خود به صحنه آمدند، گفت: همه مقامات اجرایی نیروهای مسلح ستاد بحران، بسیج، سپاه، ارتش همه به صحنه آمدند و به لطف خدا مشکلات اصلی رفع شده است.
وی با بیان اینکه هنوز در برخی روستاها مشکلاتی وجود دارد، تصریح کرد: من از صبر و تحمل مردم و اینکه توانستند در این شرایط سخت از این مشکل عبور کنند، تشکر کنم. من همچنان از دستگاههای اجرایی و ستاد بحران میخواهم به فعالیت خود ادامه بدهند و همچنین آماده باشند برای شرایطی که احیانا برای استانهای دیگر پیش بیاید.
ریس جمهور با بیان اینکه همه استانهای کشور در این مسئله کمک کردند، گفت: ما امیدواریم که مشکلات برطرف شود. من همچنین از وزرایی که به این مناطق رفتند و وزرایی که در تهران ماندند، تشکر میکنم و امیدوارم که مردم در این شرایط حساس در زمینه مصرف برق و گاز مقداری صرفهجویی کنند.
مشترکاتمان آنقدر زیاد است که اختلافات ناچیز به نظر میرسد
رئیسجمهور در ادامه، درباره گزارشی از برنامه 70 یا 71 روزه اخیر گفت: در زمینه مسائل داخلی و سیاست داخلی میخواهم بگویم که هوشیاری، بیداری، وحدت، اتحاد و نشاط مردم ما از ماهها و سالهای قبل به مراتب بیشتر بوده است و ما باید بدانیم که همه اعضای یک خانواده هستیم.
روحانی افزود: ممکن است اختلاف نظر سیاسی یا حتی مذهبی و دینی داشته باشیم اما مشترکاتمان آنقدر زیاد است که این اختلافات ناچیز به نظر میرسد. ما یک ملت هستیم و منافع ملیمان هم یکی است. آینده برای همه ماست و در این زمینه، وحدت و انسجام میتواند کشور را به پیش ببرد.
رییسجمهور در ادامه گفت: از مردم به خاطر این وحدت و همبستگی و کوچک جلوه دادن برخی اختلاف سلیقهها که وجود دارد، تشکر میکنم.
از نقد دلسوزانه استقبال میکنیم
روحانی با بیان اینکه "در یک جامعه پرنشاط باید نقد و انتقاد وجود داشته باشد و دولت هم از این موضوع استقبال میکند"، خاطرنشان کرد: البته این به شرطی است که نقد دلسوزانه باشد و انشاءالله اینگونه خواهد بود و موجب پیشرفت خواهد شد.
وی در ادامه با مورد توجه قرار دادن مباحث مربوط به عرصه سیاست خارجی، گفت: قدم بزرگی در این عرصه برداشته شد؛ البته این قدم در سایه حضور مردم، فداکاری و حماسه آنها بود. فضای جدیدی باز شد و مردم این کار را انجام داده و دریچه جدیدی به روی دولتها و ملتها باز کردند و شعار خود را تعامل سازنده قرار دادند تا اینجا که ما امروز شاهد یک تحول بزرگ در روابط خارجی هستیم.
زنجیرهای بسته شده به تحرک اقتصادی کشور در حال پاره شدن است
رییسجمهور در ادامه گفتوگوی زنده خود با مردم با اشاره به اولویتهای سیاست خارجی دولت یازدهم، گفت: عظمت و عزت ملت ایران و تعامل سازنده با کشورهای مختلف جهان توانسته شرایط جدیدی را برای کشور ما ایجاد کند.
وی با بیان اینکه روابط ما با همسایگانمان روز به روز در حال حرکت به سمت جلوست، تصریح کرد: ما مباحث بسیار مفصلی را با همه همسایگان خود تقریبا داشتیم، البته برخی از شرایط ایجاب کرده که با برخی از این کشورها روابط نزدیکتر و بحثهای مفصلتری داشته باشیم و با رهبران برخی از آنها ملاقات کنیم.
روحانی با اشاره به دیدار خود با مقامات عالیرتبه کشورهای ترکمنستان، آذربایجان و ارمنستان، اظهار کرد: اخیرا نخستوزیر ترکیه به تهران آمده بود و در جریان این سفر در مورد روابط دو کشور در زمینههای مختلف و مسائل منطقهای و جهانی بحث و گفتوگو شد.
رییسجمهور همچنین به سفر نخستوزیر عراق به تهران و بحثهای صورت گرفته در جریان این سفر از جمله در مورد لایروبی و پاکسازی اروندروند، محیط زیست، ریزگردها و روابط دوجانبه اشاره کرد و گفت: با کشورهای حاشیه جنوب خلیجفارس ارتباطات و گفتوگوهایی داشتیم از جمله اینکه تعدادی از مقامات امارات چندی پیش به تهران آمدند. پادشاه عمان نیز به تهران آمد.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود به دیدارش با نخستوزیر پاکستان در سازمان ملل اشاره کرد و یادآورشد: آقای نخستوزیر اظهار تمایل کردند که به زودی به ایران سفر کنند. رییسجمهور افغانستان نیز تاکنون دو بار به ایران سفر کردند و در فکر یک قرارداد بلندمدت با افغانستان هستیم.
روحانی همچنین به رابطه ایران با کشور روسیه و رفت و آمد صورت گرفته بین مقامات دو کشور اشاره کرد و گفت: ما شاهد یک روابط گسترده با روسیه در آینده خواهیم بود.
رییسجمهور تاکید کرد: روابط با همسایگان یک اصل مهم و دارای اولویت برای ما است. همانطور که روابط با کشورهای منطقه نیز برای ما در اولویت قرار دارد.
وی همچنین به رابطه ایران با قدرتهای بزرگ جهانی اشاره کرد و گفت: در قضیه توافقنامه ژنو مردم شاهد بودند که ما توانستیم با قدرتهای بزرگ در قدم اول با عزت و با حفظ حقوق ملت ایران به یک تفاهم برسیم و اکنون شاهد این هستیم که بسیاری از زنجیرههای ظالمانه و ناحقی که به تحرک اقتصادی جامعه ما بسته شده بود، در حال پاره شدن هستند.
روحانی در ادامه گفت: در زمینه صنعت غذا، خودروسازی، پتروشیمی ما امروز شاهد پاره شدن زنجیرهها هستیم.
رئیسجمهور همچنین اظهار کرد: در زمینه خدمات، بیمه، کشتیرانی و مسائل بانکی و پولی شاهد گسستن زنجیرها هستیم. آنچنان این حرکت موجب عصبانیت دشمنان شده که تندروها در آمریکا هر روز سخن میگویند و رژیم صهیونیستی از این توافقنامه ناراحت است.
روحانی با بیان اینکه "توافقنامه ژنو اولین موفقیت ملت ایران در تعامل با جهان از موضع حکمت، عزت و مصلحت است"، اظهار کرد: البته سیاستهای کلی در روابط خارجی در چارچوب سیاستهایی است که آنها را رهبری تنظیم میکند و اجرای آنها در اختیار دولت است.
اعضای دولت صمیمی هستند و شایعات، بیاساس است
وی درباره هیأت دولت نیز گفت: ما دولتی داریم که بسیار صمیمی است و با همکاری و تعامل بسیار نزدیک عمل میکند و شایعاتی که مطرح میشود، بیاساس است. معاون اول، سایر معاونان و وزرا به جد فعال هستند و همه میخواهند خدمتگزار مردم باشند. ملت هم باید از کل دولت پشتیبانی کند و بر کل دولت نظارت داشته باشد.
در سیاست خارجی، ملت گام بلندی برداشت
رئیسجمهور در ادامه با اشاره به اینکه "در سیاست خارجی، ملت گام بلندی برداشته است"، اظهار کرد: ما شاهد آثار این گام بلند در روابط خارجی و مسائل اقتصادی، فرهنگی و ارتباط بین ملتها خواهیم بود. اکنون شرایط حضور فعالتر ایران در منطقه و جهان مهیا شده و در آینده هم بیشتر خواهد بود.
روحانی در ادامه در پاسخ به این پرسش که "تعامل قوا را چگونه ارزیابی میکنید؟" خاطرنشان کرد: بدون تعامل و همفکری قوا ما نمیتوانیم حرکت رو به جلو داشته باشیم یا این حرکت بسیار کُند خواهد بود. وقتی بین قوا و سایر سازمانهای نظام، روابط صمیمانهای وجود داشته باشد و همه پیگیر اهداف ملی باشند، مردم خوشحال میشوند.
وی همچنین با اشاره به دو جلسه مشترک دولت و مجلس، گفت: من جلسهای هم با رؤسای سایر قوا داشتهام که این جلسات در آینده هم ادامه خواهد داشت. بحث اصلی من در جلسه مشترک با نمایندگان مجلس، درباره روند یارانهها بود. ما در بحث یارانهها به وحدت نظر نیاز داریم. در این زمینه ما تبصرهای به مجلس ارائه کردهایم که فراز و نشیبهایی دارد و باید ببینیم که مجلس درباره این تبصره چه میکند.
حضور در استانها برای دولت مغتنم است
در ادامه گفتوگوی زنده تلویزیونی رئیسجمهور، یکی از مجریان با اشاره به سفر روحانی به خوزستان، پرسشی در این زمینه مطرح کرد و گفت: چقدر قرار است که دولت تصمیماتی را که در سفرهای استانی میگیرد به منصه ظهور برساند و شما استانهای دیگر را با چه معیاری تعیین میکنید؟
رئیسجمهور در پاسخ به این پرسش، ضمن تشکر از مردم خوزستان، خاطرنشان کرد: مردم خوزستان در دوران دفاع هشت ساله در خط مقدم حضور داشتند و حق بزرگی برای استقلال، عظمت و پیروزی در جنگ تحمیلی دارند.
روحانی با بیان اینکه "من احترام خاصی برای همه مردم بویژه مردم استانهایی که در دوران دفاع مقدس در خط مقدم حضور داشتند، قائلم"، گفت: حضور در استانها برای دولت مغتنم است، چراکه در این اقدام از نزدیک حرفها و نظرات فرهیختگان، علما، اندیشمندان و اقشار مختلف استانها را میشنویم که اینها برای ما مغتنم هستند.
مهم این است که تصمیمات دولت در سفرهای استانی، فیالبداهه نباشد
رئیسجمهور با تاکید بر اینکه "آنچه برای من در سفرهای استانی مهم است، این است که در این سفرها تصمیماتی که اتخاذ میشود، تصمیماتی فیالبداهه نباشد"، افزود: به نظر من تصمیماتی که در سفرهای استانی اتخاذ میشود باید یا از قبل در مورد آنها فکر و برنامهریزی شود یا اینکه چنانچه در سفرهای استانی اتخاذ میشود، بعداً در تهران مورد بررسی قرار گیرد.
وی با بیان اینکه "در سفر استانی اخیر، تصمیمات از قبل در تهران بررسی شد"، اظهار کرد: در این سفر تصمیمات مهمی راجع به استان خوزستان اتخاذ شد که مهمترین آن، بخش زمینهای کشاورزی و رساندن آب به زمینهای مستعد کشاورزی بود.
روحانی با بیان اینکه "اولین تصمیم دولت در سفر به خوزستان، تأمین آب مردم شهرستان اهواز بود"، تصریح کرد: این تصمیم ظرف یک هفته پس از اتخاذ، انجام شد و همچنین همه تصمیماتی که در این سفر اتخاذ شد، به حول و قوه الهی انجام خواهد شد.
اساس سفرهای استانی این است که تصمیماتی بگیریم که ظرف چهار سال عملیاتی کنیم
رئیسجمهور ادامه داد: اساس سفرهای استانی بر این است که دولت در این سفرها تصمیماتی بگیرد که بتواند ظرف چهار سال فعالیت خود آنها را اجرایی و عملیاتی کند.
در ادامه، مجری برنامه با اشاره به حضور روحانی در اجلاس داووس، این پرسش را مطرح کرد که "آیا شما برای حضور در این اجلاس صرفاً به دعوتی پاسخ داده بودید یا اینکه برنامه درازمدتی برای همکاری و تعامل با جهان در دستور کار خود قرار دادهاید؟" که رئیسجمهور پاسخ داد: هر دو؛ ما هم دعوت به پاسخ دادیم و هم هدف والاتری مدنظر قرار دادیم.
دولت مقید است از بانک مرکزی استفاده ابزاری نکند
رییس جمهور در ادامه با مورد توجه قرار دادن نامگذاری امسال به عنوان سال حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی و با بیان اینکه حماسه سیاسی و اقتصادی به دست مردم ایران خلق شده و خواهد شد، گفت: دولت در زمینه حماسه سیاسی به غیر از مسائل داخلی هم در سفر "بیشکک" که یک سفر منطقهای حساب میشد و هم در سفر به سازمان ملل که بسیار با اهمیت است حماسه سیاسی را در بخش سیاست خارجی کلید زد.
وی با بیان اینکه حماسه اقتصادی را هم مردم باید بیافرینند و این موضوع با تکیه بر منابع داخلیمان است، خاطرنشان کرد: در عرصه اقتصاد در این 6 ماه شاهد حرکتهای بسیار خوبی هستیم؛ چنانچه در بحث تورم توانستیم یک قدم آن را مهار کنیم ودر حالی که تا پایان دیماه تورم 35 درصد اعلام شده، اما ما 8 واحد درصد کاهش تورم در این مدت داشتیم که این خود بسیار ارزشمند است.
رئیسجمهور با تاکید بر اینکه دولت بسیار مقید است که از بانک مرکزی استفاده ابزاری نکند، گفت: اینکه برای هر مشکل به بانک مرکزی مراجعه کنیم ساده است، اما این موضوع باعث ایجاد مشکلات و نقدینگی فراوان میشود.
روحانی گفت: ما امروز در زمینه تورم قدم مناسب و خوبی طی این شش ماه برداشتهایم و البته شکستن رکود، از تورم مهمتر است. گرچه اینها گاهی با هم سازگار نیستند.
وی افزود: خوشبختانه آمار نشان میدهد در زمینه بیکاری، کاهش - ولو اندک - ایجاد شده و ما شاهد تحول در ماههای آینده و سال آینده خواهیم بود.
هشت و نیم میلیارد دلار تا پایان سال جذب خواهیم کرد
روحانی خاطرنشان کرد: در سرمایهگذاری 8 میلیارد دلار فاینانس خارجی را برای سد و نیروگاه و بخشهای معدنی و فولاد و در برخی شهرستانها برای مترو توانستهایم جذب کنیم و هشت و نیم میلیارد دیگر تا پایان سال جذب خواهیم کرد.
رئیسجمهور با اشاره به اهمیت سرمایهگذاری و تأثیر آن در شکستن رکود، گفت: سرمایهگذاران و کارآفرینان ما حرکتی را در کشور شروع کردند و در این راستا شاهدیم که اولین قدم صورت گرفته این است که نقدینگی در مسیر درست در حال قرار گرفتن است و نمونه آن را در بورس مشاهده کردیم.
به گزارش ایسنا، حسن روحانی در ادامه گفتوگوی زنده خود با بیان اینکه "ما حرکتهای خوبی در این مورد در داخل شاهد هستیم"، افزود: در بخش اقتصادی فقط حرکت در بُعد داخلی کافی نیست و به تعامل با دیگر کشورها نیز نیاز داریم؛ چراکه فضای سرمایهگذاری فضای بزرگی است.
در ماههای اخیر حدود چهار میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی جذب کردهایم
وی با اشاره به حضور خود در اجلاس داووس و اعلام میزان سرمایهگذاری ایران در بخشهای مختلف از جمله صنعت پتروشیمی و نفت و گاز در این اجلاس، و اینکه این سرمایهگذاری از سرمایهگذاران داخلی و خارجی حاصل میشود، گفت: در این چند ماه حدود چهار میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی جذب کردهایم.
شاهد یک طلوع مجدد در اقتصاد ایران هستیم
روحانی اضافه کرد: در واقع علت رفتن به اجلاس داووس این بود که به دنیا اعلام کنیم فضای جدیدی در اقتصاد ایران به وجود آمده است و شاهد یک طلوع مجدد در اقتصاد ایران هستیم.
وی با اشاره به استقبال کارآفرینان و سرمایهگذاران خارجی برای حضور در ایران و حضور هیأتهای مختلف اقتصادی و سیاسی خارجی در ایران، افزود: ما اکنون شاهد یک ترافیک در بخش اقتصادی و سیاسی کشور هستیم و شاهد این هستیم که هیأتهای مختلف به تهران سفر میکنند. تاکنون 117 گروه سیاسی وارد تهران شدهاند و من نیز در داخل و خارج از کشور مجموعاً تاکنون بیش از 100 ملاقات خارجی داشتهام و در ماههای آینده شاهد ترافیک شدیدی در آمدن بازرگانان و مقامات کشورهای خارجی به تهران خواهیم بود.
رئیسجمهور همچنین خاطرنشان کرد: در واقع یکی از علل حضور در اجلاس داووس این بود که حماسه اقتصادی در بخش خارجی کلید بخورد و این کار آغاز شد.
در ماههای آینده شاهد یک تحول اقتصادی در کشور خواهیم بود
وی با بیان اینکه "انشاءالله در ماههای آینده شاهد یک تحول اقتصادی در کشور خواهیم بود"، گفت: حرکت سیاسی و اقتصادی از داخل ملت ایران باید شروع شود. البته فرصتهای خارجی را که در این زمینه وجود دارد باید مغتنم بشماریم، چراکه دنیای امروز دنیایی نیست که یک کشور بخواهد در کنجی قرار بگیرد و با دیگران تعامل نداشته باشد.
رئیسجمهور در بخش دیگری از صحبتهای خود به پتانسیل جمهوری اسلامی ایران برای جذب سرمایهگذاری خارجی اشاره کرد.
از اشکالات پرداخت سبد کالا متاثر شدم
روحانی در ادامه با بیان اینکه ما بزرگترین ذخایر گازی را در اختیار داشته و دومین کشور از نظر منابع نفتی هستیم، گفت: منابع ما فراوانی و نیروهای انسانی قوی را دارا هستیم. اجلاس داووس قدم بزرگی در این راه بود که البته دیدارها و مصاحبههای مختلفی هم در آن انجام شد.
رییسجمهور در پاسخ به این پرسش که جواب شما به منتقدان توافقنامه ژنو چیست؟ اظهار کرد: انتقاد خوب است و ما از آن استقبال میکنیم. مردم باید انتقاد کنند. انتقاد من به دانشگاه این بود که چرا دانشگاه در صحنهها حضور کمی دارد. دانشگاه باید در همه عرصهها حضور بیشتری داشته باشد و به نیازهای جامعه پاسخ دهد. محصول دانشگاه باید به جامعه بیاید و دانشگاه باید چرخه تولید را فعال کند و در ضمن درباره مسائل مختلف اظهارنظر کند.
وی در ادامه با بیان اینکه ما در توافقنامه ژنو به دنبال رویکرد برد برد بودیم، خاطرنشان کرد: بعضیها فکر میکنند که باید رویکرد برد- باخت انتخاب شود. رویکرد برد- باخت در دنیای امروز معنا ندارد. رویکرد برد- برد به این معناست که ما در یک بخش برنده شویم و طرف مقابل هم منافعی به دست آورد. در رویکرد بر-د برد است که توافقنامه باقی میماند.
رییسجمهور همچنین خاطرنشان کرد: برای ما این مهم است که خطوط قرمز و خواست و عزت مردم مدنظر باشد. ما امروز شاهد عزت مردم هستیم. صفهای طولانی خارجیها برای ورود به ایران نشان میدهد که این ملت صدای عظمت خود را به گوش جهانیان رسانده است. در واقع اکنون ملت ایران فرصت جدیدی را خلق کرده است.
روحانی در ادامه با اشاره به اینکه ما در این توافقنامه یک قدم مهم برداشتیم، خاطرنشان کرد: دشمنان میخواهند در دنیا ایرانهراسی را جا بیندازند و در سایه ایرانهراسی، جنایتکاران هر اقدامی را در منطقه انجام دهند. آنها به دنبال ترساندن همسایههای ما و برخی ملتها هستند، اما ما توانستیم به توطئه ایرانهراسی ضربه بزنیم و بگوییم ایران برای دنیا خطری ندارد و فعالیتهای ایران صلحآمیز است.
وی همچنین اظهار کرد: ایران درهای خود را طبق قانون برای نظارت بینالمللی باز کرده است. ما به توطئه ایرانهراسی ضربه وارد کردیم و فضای دنیا را برای تعامل بیشتر آماده کردیم. ما به تحریمها هم ضربه وارد کردیم، البته در این مسیر راه طولانی در پیش داریم. ما اکنون شاهد هستیم که آمریکاییها مصاحبههای مختلفی را تحت فشار داخلی انجام میدهند و راست و دروغ را به هم میبافند. ما توفیق بزرگی داریم که نیازی به چنین مصاحبههایی نداریم، زیرا مردم ما کاملا میفهمند، البته عدهای هم باید انتقاد کنند، زیرا این کشور آزاد است و ما نمیخواهیم بگوییم کارهای ما هیچ نقصی ندارد.
رییسجمهور در ادامه اظهار کرد: اقشار آسیبپذیر جامعه ما از نظر سلامت و امنیت غذایی در فشار هستند. ، تامین اعتبار برای حل مشکل این اقشار مشکل است اما من گفتم باید به این اقشار کمک کنیم. سبد کالا برای کمک به این اقشار بود که جایگزین یارانه نمیشود و یارانه سر جای خود باقی میماند. البته این طرح اشکالاتی هم داشت که من متاثر شدم و دستور دادم هیاتی مشکلات به وجود آمده را بررسی کند، اما من میخواهم بگویم ما نه یک سیستم مالیاتی دقیقی در کشور داریم که ثروت ثروتمندان را شفاف بیان کند و نه یک سیستم جامع تامین اجتماعی داریم تا وضع فقرا را مشخص کند.
عذرخواهی رئیسجمهور از مردم بخاطر مشکلات توزیع سبد کالا
روحانی با بیان اینکه "چه در مرحله نخست توزیع سبد کالا و چه در مراحل بعدی آن، سبد کالا شامل همه مردم نمیشود"، افزود: باز هم عدهای باقی میمانند که این سبد به آنها تعلق نمیگیرد. ممکن است بخشی از مردم که وضع مالی خوبی ندارند، سبد به آنها نرسد اما آیا ما کاری را که نمیتوانیم به طور 100 درصد انجام دهیم و میتوانیم 90 درصد آن را انجام دهیم، ترک کنیم؟
رئیسجمهور در ادامه گفتوگوی زنده تلویزیونی خود، با بیان اینکه "بخشی از مردم برای ما قابل شناسایی هستند"، گفت: بخشی از افرادی که وضع مالیشان در مضیقه است، برای ما قابل شناسایی است اما برخی دیگر از مردم در هیچ حساب و کتاب و آماری نیستند.
وی با بیان اینکه "تلاش دولت بر این است که آمار دقیق و درستی داشته باشد"، تصریح کرد: اگر مردم در زمینه سبد کالا به زحمتی افتادند، من به عنوان رئیسجمهور از آنها عذرخواهی میکنم.
ضمن برطرف کردن نقصها، به عذرخواهی خود افتخار میکنیم
رئیسجمهور با بیان اینکه "چنانچه نقصی در این زمینه وجود داشته باشد، ما این نقص را به مردم اعلام خواهیم کرد"، گفت: ما از مردم عذرخواهی خواهیم کرد و در جایی که نقصی وجود داشته باشد، به عذرخواهی خود افتخار میکنیم و آنها را برطرف میکنیم.
روحانی با بیان اینکه "هدف این است که مردم از لحاظ معیشت، بویژه از لحاظ مواد غذایی مقداری و در حد توان دولت، بهبودی در زندگیشان حاصل شود"، تاکید کرد: ما باید اقدامات اساسی در این زمینه انجام دهیم و قدم به قدم به سمت جلو پیش برویم و سرمایهگذاری و کارآفرینی انجام دهیم تا مردم روی پای خود بایستند و دیگر نیازی نه به سبد کالا و نه یارانه نداشته باشند.
بخشی از قدمهای بعدی ما در بحث یارانه، موضوع سلامت است
وی با بیان اینکه "دستیابی به اهداف مورد نظرمان زمانبر است"، به بخش سلامت اشاره کرد و گفت: دولت در این بخش قدمهایی را بر خواهد داشت. بخشی از قدمهای بعدی ما در بحث یارانه، موضوع سلامت است؛ چراکه مردم در این بخش در مضیقه هستند.
به همه عرصههای هنر علاقهمند هستم
در ادامه، مجری برنامه این پرسش را مطرح کرد که "علاقه شخصی شما به کدام بخش از هنر است؟ آیا فرصت میکنید به هنر بپردازید؟"، که رئیسجمهور پاسخ داد: اگر بگویم به همه عرصههای هنر علاقهمند هستم، اغراق نکردهام. البته بین اینها، به فیلم، تئاتر و موسیقی علاقهمند هستم.
رئیسجمهور با بیان اینکه "تئاتر پایه سینماست"، ادامه داد: تلفیق صنعت با تئاتر، تبدیل به سینما شده است. من امیدوار هستم که در همه زمینههای هنر شاهد شکوفایی بیشتری باشیم.
وی با اشاره به جلسه مشترک رئیسجمهور با هنرمندان نیز گفت: من در این جلسه درد دلها و مشکلات آنها را شنیدم. امیدواریم که قدم به قدم فضای بهتری را برای آنها ایجاد کنیم تا ملت ما بتوانند از هنرمندان ما بیشتر و بهتر استفاده و بهرهبرداری کنند. انشاءالله شاهد رابطه صمیمیتر میان مردم و هنرمندان باشیم.
نمیتوانیم به هنر دستور دهیم
روحانی در ادامه در پاسخ به این پرسش مجری برنامه که "در بخش سینما و تئاتر فکر میکنید چه نیازی وجود دارد که مردم در فیلمها و تئاترها امید را ببینند؟"، گفت: اولا ما نمیتوانیم به هنر دستور دهیم، اما مردم میتوانند بخواهند و خواست مردم برای همه بخشها اصل است و مردم ما امروز نشاط و امید بیشتری میخواهند.
وی افزود: من در سخنرانی خود برای هنرمندان این موضوع را خواستم که آنها در بخشهای مختلف هنری از جمله تئاتر و سینما و بخشهای دیگر امید را بیشتر بیافرینند و خواست مردم را مدنظر قرار دهند.
باید بین سینما و مردم آشتی صورت بگیرد
رییسجمهور با بیان اینکه باید بین سینما و مردم آشتی صورت بگیرد، افزود: نباید گیشهها و سالنهای سینما خلوت باشد. باید فیلمی را خلق کنیم که برای دیدنش صفهای طولانی ایجاد شود.
روحانی گفت: واقعا هنر بهترین تاثیرگذار است برای اینکه پیامها را به دل بنشاند و مهم این است که پیامهایی را که نیاز مردم است به دل بنشاند و از جمله اینها بحث وجدان کاری، مبارزه با فساد و ویژهخواری است. ما با دنیا روابط خوب و عزتمندانه میخواهیم و مردم ما نیز عزت دارند و همه اینها باید در فیلمها نمود داشته باشد. کما اینکه در بخشی از فیلمها نیز چنین پیامهایی وجود دارد.
وی گفت: خواهش من از هنرمندان این است که در ساخت هنرهایشان بیشتر به فکر نشاط، امید و آرامش برای کل جامعه باشند.
دولت تصمیم ندارد یارانه کسی قطع شود
رییس جمهور در ادامه گفتوگوی خود با مردم در پاسخ به سوالی در مورد لایحه بودجه سال 93 و تحویل به موقع آن از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی و ارزیابیاش از روند تصویب آن، گفت: ما هر چه مصوبه مجلس باشد و شورای نگهبان آن را تایید کند، موظف به اجرا هستیم.
رییسجمهور با بیان اینکه خود نمایندگان نیز توجه دارند که شاکله بودجه نباید به هم بخورد، تصریح کرد: دولت وقتی یک بودجهای را میدهد شاکلهای دارد و مجلس نیز میتواند تغییراتی در آن ایجاد کند، ولی نباید در حدی باشد که این شاکله به هم بخورد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر قضاوتی از روند تصویب لایحه بودجه سال 93 در مجلس ندارد؛ چرا که هنوز کار تمام نشده است، گفت: باید اجازه بدهیم که لایحه بودجه در مجلس شورای اسلامی تمام شود و شورای نگهبان نیز نظر خود را در مورد آن اعلام کند.
روحانی با بیان اینکه ما در دولت دلمان میخواهد در زمینه بحث یارانهها یک قدم جدی برداشته شود و برای امسال دست ما از نظر قانونی باز است، گفت: البته هنوز بررسی لایحه بودجه در مجلس به پایان نرسیده و باید منتظر پایان کار بود.
رییسجمهور با اشاره به بحث بودجه عمرانی و تصویب سقف بودجه به 194 هزار میلیارد تومان در لایحه بودجه و افزایش آن در مجلس به 210 هزار میلیارد تومان، گفت: دولت میخواست در ارتباط با بحث هدفمندی یارانهها یک لایحه جداگانه بدهد ، ولی خواست نمایندگان این بود که اینگونه عمل شود.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به مباحثی که در جامعه مطرح است ،در ارتباط با قطع یارانهها، گفت: دولت تصمیم بر این ندارد که یارانه کسی قطع شود، البته ممکن است فرمهایی در اختیار مردم قرار بگیرد و این فرمها را مردم تکمیل کنند و ممکن است بر اساس آن تصمیماتی اتخاذ کنیم، ولی ابتدا یارانه کسی را قطع نمیکنیم، از مردم میخواهیم کسانی که نیازمند نیستند از دریافت آن انصراف دهند.
برای حل مشکلات زیستمحیطی، به سرمایهگذاری در بخش حمل و نقل نیاز داریم
رئیسجمهور با بیان اینکه "در تهران و کلانشهرها با مشکلات زیست محیطی مواجهیم"، گفت: ما برای حل این مشکل به سرمایهگذاری در بخش ناوگان حمل و نقل نیاز داریم. ما اکنون در فصل آلودگی نمیتوانیم به کارخانهها و نیروگاهها گاز برسانیم.
در سال آینده مشکل کمبود گاز نخواهیم داشت
حسن روحانی در بخش دیگری از گفتوگوی تلویزیونی خود، اظهار کرد: جای تأسف دارد کشوری که بیشترین منابع گازی را دارد، در بخش مصرف خانگی گاز دچار مشکل است. البته دولت در این زمینه برنامه دارد و ما در سال آینده مشکل کمبود گاز نخواهیم داشت.
در صورتی که تصمیم فوری گرفته نشود، تابستان 93 با مشکل خاموشی مواجه خواهیم بود
وی ادامه داد: مردم باید بدانند که همه بخشهای انرژی اکنون دچار مشکل شده است، زیرا درآمد آنها به یارانهها اختصاص یافته است. در صورتی که تصمیم فوری گرفته نشود، در تابستان سال آینده ما با مشکل خاموشی برق مواجه خواهیم بود.
قول میدهم در سال آینده پنج میلیون نفر بیمه شوند
روحانی افزود: در بحث یارانهها باید به محیط زیست، انرژی و مهمتر از همه به سلامت بپردازیم و باید کاری کنیم که اگر کسی وارد بیمارستان میشود، همه نیازهایش در همانجا تأمین شود. ما قدم به قدم در زمینه سلامت حرکت میکنیم و اولین قدم ما این است که همه اقشار نیازمند را تحت پوشش بیمه خدمات درمانی قرار دهیم. آمارها میگوید اکنون باید پنج میلیون نفر را بیمه کنیم و دولت مصمم است در طول چهار سال آینده تمام مردم را تحت پوشش درمانی قرار دهد اما برای اولین گام قول میدهم در سال آینده که این پنج میلیون نفر بیمه شوند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه "بخشی از منابع هدفمندی یارانهها باید به تولید یعنی کشاورزی، خدمات و صنعت اختصاص یابد"، خاطرنشان کرد: در حال حاضر درآمدها به صورت یارانه پرداخت شده و در این زمینه قانون اجرا نشده و عدالت هم در نظر گرفته نشده است. پرداخت مساوی یارانه به همه افراد منطبق بر قانون و خواست نمایندگان مجلس نیست. ما تلاش میکنیم نقصهای یارانهها را کاهش دهیم و بخشی از درآمدها را به انرژی اختصاص دهیم و شرایطی را فراهم میکنیم که این قدمها به زودی برداشته شود.
شایعاتی که در مورد افزایش زیاد قیمت انرژی مطرح میشود، صحت ندارد
رئیسجمهور همچنین افزود: شایعاتی که در مورد افزایش زیاد قیمت انرژی مطرح میشود، صحت ندارد. ما شیب ملایمی را در این زمینه انتخاب کردهایم تا تورم و رکود کنترل شود. برای قدم بعدی یارانهها مردم دچار مشکل نمیشوند.
در گامهای بعدی هدفمندی یارانهها باید پشتیبان یکدیگر باشیم
رئیسجمهور در ادامه با بیان اینکه "در گامهای بعدی هدفمند کردن یارانهها همه باید دست به دست هم بدهیم و پشتیبان یکدیگر باشیم"، گفت: بحث یارانهها قرار بود پنجساله انجام شود و کم کم ما را به نقطهای برساند که در آن قیمتها واقعی شود.
وی با بیان اینکه "تاکنون یک بار قیمت حاملهای انرژی افزایش یافت و پس از آن دیگر هیچ گامی در این زمینه برداشته نشد"، ادامه داد: به نظر من در این زمینه باید قدم برداشته شود و هم این قدم باید تداوم داشته باشد تا ما به اهداف واقعی خود در بحث یارانه دست پیدا کنیم.
دولت در زمینه مبارزه با فساد باید به حل و فصل مشکلات ساختاری بپردازد
در ادامه، مجری برنامه با اشاره به دستور رئیسجمهور به معاون اول خود در جهت مبارزه با رانتخواری و فساد اقتصادی در کشور، از روحانی خواست تا مصادیق مبارزه با رانت را مطرح کند و بگوید که چقدر میتوان این دستور را عملیاتی و اجرایی کرد که وی، با بیان اینکه "در رابطه با مبارزه با فساد تاکنون بحثهای زیادی مطرح شده است"، به مشکلات ساختاری موجود برای مبارزه با فساد در جامعه اشاره کرد و گفت: دولت در زمینه مبارزه با فساد باید به حل و فصل مشکلات ساختاری بپردازد.
رییسجمهور با بیان اینکه ما در این بخش با مواردی مواجه شدیم که بسیار تکاندهنده بود، اظهار کرد: گاهی ممکن است فردی از فرد دیگر سوءاستفاده کند گاهی هم ممکن است پول بیتالمال و پول مردم و پول نقد مردم و نفت مردم در اختیار یک فرد قرار بگیرد که ما نمیدانیم دلیل آن چیست و بر چه مبنایی این اقدام انجام گرفته است.
مبلغی معادل کل بودجه عمرانی سال 92، در اختیار یک فرد است
وی با بیان اینکه رقم این پول چیزی حدود 8.5 الی 9 هزار میلیارد تومان است، گفت: در زمینه مبارزه با فساد و رانت در کشور همه باید دست به دست هم بدهیم. دولت، مجلس و قوه قضائیه باید با یکدیگر حرکت کنیم و نسبت به این مورد خاص به آنچه که هدف ماست یعنی بازگشت پول بیتالمال به مردم دست یابیم.
روحانی با بیان اینکه 9 هزار میلیارد تومان تقریبا درآمد یک ماه کل کشور است و برابر با کل بودجه عمرانی سال 92 است، گفت: این در حالی است که این مبلغ پول در اختیار یک فرد قرار گرفته است.
دستور به معاون اول برای مبارزه به ویژهخواری، پس از طرح برخی دروغها بود
رییسجمهور خاطرنشان کرد: ما مدتی به دستگاههای نظارتی و اطلاعاتی گفتیم که به این موضوع رسیدگی کنند، ولی آنها دلایلی داشتند و میگفتند که این پولها در جاهایی هستند و ما باید این پولها را به کشور بازگردانیم. همچنین این فرد قول و قرارهایی به ما میداد و میگفت که پول کشور در این بانک و آن بانک است که پس از بررسیهای مفصلی که ما انجام دادیم متوجه شدیم که این صحبتها دروغ است. پس از تایید این نادرستی بود که من به معاون اول خود دستور دادم که اساساً مساله ویژهخواری و فساد را مورد توجه قرار دهند.
در تلاشیم که در گام نخست پول مردم را به خزانه بیتالمال بازگردانیم
وی با بیان اینکه تاکنون قدمهای بسیار خوبی در این زمینه برداشته شده است، گفت: ما باید کاری کنیم که ریشه ویژهخواری در کشورمان خشکانده شود و برای این کار نیز همگان باید دست به دست هم بدهیم. مجلس، دولت و قوه قضاییه و همه مردم باید پشتیبانی و کمک کنند.
روحانی با اشاره به حضور خود در وزارت اطلاعات طی روزهای اخیر نیز تصریح کرد: من در وزارت اطلاعات دستور مؤکدی دادم که در این زمینه فعالانه وارد شوند تا اینکه ما بتوانیم در گام نخست پول مردم را به خزانه بیتالمال بازگردانیم و سپس بتوانیم به لحاظ ساختاری گامهایی برداریم که فساد دیگر در کشور ما تکرار نشود.
نمیخواهم دلایل تأخیر در انجام این مصاحبه را باز کنم
رئیسجمهور در بخش پایانی سخنان خود گفت: یک مقدار در انجام این مصاحبه به دلایلی که نمیخواهم باز کنم، تأخیر ایجاد شد و مردم منتظر ماندند. انشاءالله در فرصتهای بعدی در وقت مناسب با مردم صحبت کنیم.
وی اضافه کرد: من بار دیگر عید انقلاب، استقلال و موفقیت ملت را در یک مبارزه جهانی تبریک میگویم و انشاءالله همه ما در 22 بهمن شاهد حماسهای دیگر باشیم.
تحمل خود را بالا ببریم
روحانی با بیان اینکه از مردم میخواهم وحدت و انسجام را به عنوان یک اصل بسیار مهم مد نظر قرار دهند، گفت: همه تحملها را بالا ببریم. نقد، اشکال ندارد، اما همه به هم احترام بگذاریم تا این نقدها سازنده و موجب تعالی کشور شود.
رئیسجمهور در پایان اظهار کرد: من برای ملت بزرگوار آرزوی فراوان دارم و نیازمند دعای خیر مردم و حمایت و نظارت مردم برای موفقیت دولت در جهت خدمت به مردم هستم.
این گفتوگوی زنده تلویزیونی قرار بود بعد از اخبار سراسری ساعت 21 شبکه اول سیما آغاز شود که با مخالفت رئیس صداوسیما - که از سوی مسئولان نهاد ریاست جمهوری اعلام شد به دلیل نحوه انتخاب مجریان این برنامه است - با یک ساعت و نیم تأخیر آغاز شد.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.